PONIEDZIAŁEK 24 MARCA 2025r.

ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, salami, papryka, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

OBIAD:  Zupa koperkowa, spaghetti, sałata lodowa z sosem winegret, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jaja, nabiał i produkty pochodne.

PODWIECZOREK: Chałka z masłem, owoc, mleko.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

.

WTOREK 25 MARCA 2025r.

ŚNIADANIE: Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z  ogórkiem kwaszonym i szczypiorem, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne.

OBIAD:  Zupa z soczewicy, kotlet schabowy, ziemniaki z natką, kapusta gotowana, herbata miętowa.

Alergeny: seler i produkty pochodne ,zboża zawierające gluten , jaja

PODWIECZOREK:  Ryż z jabłkami.

 

ŚRODA 26 MARCA 2025r.

ŚNIADANIE: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska podsuszana, ser żółty, jajka, pomidor, papryka, ogórek zielony)-Dzieci  samodzielnie przygotowują kanapki.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

OBIAD:  Zupa ogórkowa, makaron z białym serem, sałatka owocowa, sok tłoczony owocowo-warzywny.

Alergeny: seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten.  

PODWIECZOREK: Hot-dog, herbata z cytryną.

Alergeny: Zboża zawierające gluten

 

CZWARTEK 27 MARCA 2025r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka śniadaniowa, pomidor, szczypior, marchew do chrupania.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.                

OBIAD:  Zupa buraczana, klopsiki drobiowe, ziemniaki z koperkiem, mizeria, woda z miodem i cytryną.

Alergeny: seler i produkty pochodne , jaja, nabiał i produkty pochodne.

PODWIECZOREK: Bułka wrocławska z masłem, serek waniliowy, owoc.

Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

 

PIĄTEK 28 MARCA  2025r.

ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z  jajka ze szczypiorem, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten,  mleko i produkty pochodne, jaja

OBIAD: Zupa brokułowa, ryba, sos koperkowy, kasza gryczana, surówka z marchwi z chrzanem, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler i produkty pochodne , ryby, jaja, gluten, soja.

PODWIECZOREK: Ciasto, owoc, herbata z owoców leśnych.

Alergeny: zboża zawierające gluten,  mleko i produkty pochodne, jaja.

 

* Jadłospis może ulec zmianie!

* Kompot, sok lub woda podawane są dzieciom w ciągu dnia oraz zawsze na prośbę dziecka.

 

Alergeny

ZAŁĄCZNIK lI

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

 

  1. Zboża zawierające gluten, pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a taicie produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego O-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu 0- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu O-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
      laktitolu;
  8. Orzechy, migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Cary/us ave/lana), orzechy włoskie (Jug/ans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty

( I ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

Substancje zawierające alergeny, które mogą występować w codziennym jadłospisie:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,) produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.laskowe,włoskie,pekan,brazylijskie,makadamie,Queensland,nerkowce,migdały,pistacje i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Konto bankowe do wpłat za żywienie

Bank Handlowy w Warszawie SA Regionalne Centrum Rozliczeń
nr konta:
57 1030 1508 0000 0005 5059 7136

 

Darowizny

Bank Handlowy w Warszawie SA Regionalne Centrum Rozliczeń
nr konta:
32 1030 1508 0000 0005 5059 7101