PONIEDZIAŁEK 24 MARCA 2025r.
ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, salami, papryka, owoc.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.
OBIAD: Zupa koperkowa, spaghetti, sałata lodowa z sosem winegret, kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jaja, nabiał i produkty pochodne.
PODWIECZOREK: Chałka z masłem, owoc, mleko.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.
.
WTOREK 25 MARCA 2025r.
ŚNIADANIE: Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z ogórkiem kwaszonym i szczypiorem, owoc.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne.
OBIAD: Zupa z soczewicy, kotlet schabowy, ziemniaki z natką, kapusta gotowana, herbata miętowa.
Alergeny: seler i produkty pochodne ,zboża zawierające gluten , jaja
PODWIECZOREK: Ryż z jabłkami.
ŚRODA 26 MARCA 2025r.
ŚNIADANIE: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska podsuszana, ser żółty, jajka, pomidor, papryka, ogórek zielony)-Dzieci samodzielnie przygotowują kanapki.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.
OBIAD: Zupa ogórkowa, makaron z białym serem, sałatka owocowa, sok tłoczony owocowo-warzywny.
Alergeny: seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten.
PODWIECZOREK: Hot-dog, herbata z cytryną.
Alergeny: Zboża zawierające gluten
CZWARTEK 27 MARCA 2025r.
ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka śniadaniowa, pomidor, szczypior, marchew do chrupania.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.
OBIAD: Zupa buraczana, klopsiki drobiowe, ziemniaki z koperkiem, mizeria, woda z miodem i cytryną.
Alergeny: seler i produkty pochodne , jaja, nabiał i produkty pochodne.
PODWIECZOREK: Bułka wrocławska z masłem, serek waniliowy, owoc.
Alergeny: Zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.
PIĄTEK 28 MARCA 2025r.
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka ze szczypiorem, owoc.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja
OBIAD: Zupa brokułowa, ryba, sos koperkowy, kasza gryczana, surówka z marchwi z chrzanem, kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler i produkty pochodne , ryby, jaja, gluten, soja.
PODWIECZOREK: Ciasto, owoc, herbata z owoców leśnych.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.
* Jadłospis może ulec zmianie!
* Kompot, sok lub woda podawane są dzieciom w ciągu dnia oraz zawsze na prośbę dziecka.
Alergeny
ZAŁĄCZNIK lI
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
- Zboża zawierające gluten, pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a taicie produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego O-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu 0- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu O-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
laktitolu;
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- Orzechy, migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Cary/us ave/lana), orzechy włoskie (Jug/ans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty
( I ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Substancje zawierające alergeny, które mogą występować w codziennym jadłospisie:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,) produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj.laskowe,włoskie,pekan,brazylijskie,makadamie,Queensland,nerkowce,migdały,pistacje i produkty pochodne
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne