Kategoria: Jadłospisy

PONIEDZIAŁEK 13 PAŹDZIERNIKA 2025r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa kanapkowa, pomidor, szczypior, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

OBIAD:  Zupa krupnik, łazanki z kapustą i mięsem, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler i produkty pochodne , gluten, jaja.

PODWIECZOREK: Chałka z masłem, owoc, mleko.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

.

WTOREK 14 PAŹDZIERNIKA 2025r.

ŚNIADANIE: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, (sałata, salami, jajka, ser biały, pomidor, papryka, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypior)-Dzieci samodzielnie  przygotowują kanapki.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.

OBIAD:  Zupa grochowa, pierogi z serem i śmietaną, sałatka owocowa, herbata  miętowa.

Alergeny: seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, jaja

PODWIECZOREK: Bułka wieloziarnista z masłem, sałata, filet z indyka, ogórek zielony, szczypior, herbata z cytryną.

Alergeny: zboża zawierające gluten, , mleko i produkty pochodne.

 

ŚRODA 15 PAŹDZIERNIKA 2025r.

ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, ser żółty, papryka, marchew do chrupania.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, ryby.

OBIAD: Zupa zacierkowa, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, buraczki, sok tłoczony owocowo-warzywny.

Alergeny: seler i produkty pochodne, jaja, zboża zawierające gluten

PODWIECZOREK: Kasza jaglana z malinami, herbata z dzikiej róży.

Alergeny: zboża zawierające gluten.

 

CZWARTEK 16 PAŹDZIERNIKA 2025r.

ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, jajko w plasterki, rzodkiewka, szczypior, owoc.

OBIAD:  Zupa jesienna, gulasz z indyka, ryż, sałatka warzywna, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten.

PODWIECZOREK: Bułka wyborowa z masłem, serek waniliowy, owoc.

Alergeny:  zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

 

PIĄTEK 17 PAŹDZIERNIKA 2025r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata,  szynka śniadaniowa, pomidor, szczypior, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

OBIAD: Zupa ogórkowa, kotlet z ryby, ziemniaki z natka, surówka z białej kapusty, woda z miodem i cytryną.

Alergeny: seler i produkty pochodne,  ryby.

PODWIECZOREK: Budyń, ciasteczka, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

 

* Jadłospis może ulec zmianie!

* Kompot, sok lub woda podawane są dzieciom w ciągu dnia oraz zawsze na prośbę dziecka.

 

Alergeny

ZAŁĄCZNIK lI

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

 

  1. Zboża zawierające gluten, pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a taicie produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego O-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu 0- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu O-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
      laktitolu;
  8. Orzechy, migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Cary/us ave/lana), orzechy włoskie (Jug/ans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty

( I ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

Substancje zawierające alergeny, które mogą występować w codziennym jadłospisie:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,) produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.laskowe,włoskie,pekan,brazylijskie,makadamie,Queensland,nerkowce,migdały,pistacje i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne