Przedszkole oferuje dzieciom trzy posiłki dziennie – śniadanie, obiad i podwieczorek.

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 15 KWIECIEŃ 2024r.

ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłemsałata, szynka wiejska, ogórek zielony, szczypior, owoc.

OBIAD: Zupa szczawiowa, krokiety z ryżu i sera w sosie pomidorowym, sałata z jogurtem, bukiet warzyw, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Kajzerka z masłem, sałata, kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, szczypior, owoc, herbata z cytryną.

 

WTOREK  16 KWIECIEŃ 2024r.

ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata ser żółty, rzodkiewka, szczypior, owoc.

OBIAD: Zupa owocowa, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, woda z miodem i cytryną.

PODWIECZOREK: Jogurt grecki, mus z malin, bułka wrocławska z masłem, owoc.

ŚRODA 17 KWIECIEŃ 2024r. 

ŚNIADANIE: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe z masłem, pasta z makreli z ogórkiem kwaszonym i szczypiorem, owoc.

OBIAD: Zupa z soczewicy, pierogi z mięsem, surówka z białej kapusty, sok tłoczony owocowo-warzywny.

PODWIECZOREK: Zapiekanki, owoc, herbata z cytryną.

CZWARTEK 18 KWIECIEŃ 2024r.

ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica, papryka, owoc.

OBIAD: Zupa kalafiorowa, klopsiki cielęce w sosie koperkowym, kasza gryczana, sałatka z ogórków kwaszonych z cebulą, herbata miętowa.

PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy, ciasteczka, owoc.

 PIĄTEK 19 KWIECIEŃ 2024r. 

ŚNIADANIE: 

Kakao, pieczywo mieszane z masłem, (sałata, szynka z piersi kurczaka, ser żółty, ser biały, jajka, pomidor, papryka,  ogórek zielony, szczypior)-Dzieci samodzielnie przygotowują  kanapki.

OBIADZupa pieczarkowa, makaron razowy z brokułami, ryba pieczona, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK: Ciasto marchewkowo-bananowe, owoc, herbata wiśniowa.

 

* Jadłospis może ulec zmianie!

* Kompot, sok lub woda podawane są dzieciom w ciągu dnia oraz zawsze na prośbę dziecka.

Alergeny

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY, które mogą występować w codziennym jadłospisie:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,) produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.laskowe,włoskie,pekan,brazylijskie,makadamie,Queensland,nerkowce,migdały,pistacje i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne