PONIEDZIAŁEK 12 MAJA 2025r.

ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, ser żółty, rzodkiewka, szczypior.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

OBIAD:  Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ryż, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler i produkty pochodne , jaja, zboża zawierające gluten.

PODWIECZOREK: Bułka wyborowa z masłem, jogurt owocowy, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten ,mleko i produkty pochodne.

.

WTOREK 13 MAJA 2025r.

ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka śniadaniowa, ogórek zielony, szczypior, marchew do chrupania.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

OBIAD:  Zupa grochowa, ryba pieczona, ziemniaki z koperkiem, sałatka żydowska, herbata miętowa.

Alergeny: seler i produkty pochodne ,ryba, jaja.

PODWIECZOREK: Kajzerka z masłem, parówka, owoc, herbata z cytryną.

Alergeny: zboża zawierające gluten, nabiał

 

ŚRODA 14 MAJA 2025r.

ŚNIADANIE: Makaron gwiazdeczki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z sera białego z papryką i szczypiorem, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

OBIAD:  Zupa brokułowa, gulasz wieprzowy, sos warzywny, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, sok  tłoczony owocowo-warzywny.

 Alergeny: seler i produkty pochodne , nabiał i produkty pochodne, zboża zawierające gluten..

PODWIECZOREK: Galaretka, ciasteczka, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten.

 

CZWARTEK 15 MAJA 2025r.

ŚNIADANIE: Kakao, pieczywo mieszane z masłem, sałata,  kiełbasa żywiecka, ser biały, jajka, sałata,  pomidor, papryka, ogórek zielony)-Dzieci samodzielnie  przygotowują  kanapki.                                                                          

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.             

OBIAD: Zupa ogórkowa, krokiety z ryżu i sera w sosie pomidorowym, bukiet warzyw, sałatka wiosenna, woda z  miodem i cytryną.

Alergeny: seler i produkty pochodne,  jaja, nabiał.

PODWIECZOREK: Bułka kukurydziana z masłem, sałata, pasztet mięsny, pomidor, szczypior, owoc, herbata

Alergeny: zboża zawierające gluten  jaja, mleko i produkty pochodne.

 

PIĄTEK 16 MAJA  2025r.

ŚNIADANIE: Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka ze szczypiorem, owoc.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.             

OBIAD: Zupa krem z marchwi, groszek ptysiowy, kotlet piersi indyka, ziemniaki z natką, mizeria, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler i produkty pochodne, nabiał, jaja.

PODWIECZOREK: Kasza kuskus z malinami, owoc, herbata z owoców leśnych.

Alergeny: zboża zawierające gluten.

 

* Jadłospis może ulec zmianie!

* Kompot, sok lub woda podawane są dzieciom w ciągu dnia oraz zawsze na prośbę dziecka.

 

Alergeny

ZAŁĄCZNIK lI

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

 

  1. Zboża zawierające gluten, pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a taicie produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego O-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu 0- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu O-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
      laktitolu;
  8. Orzechy, migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Cary/us ave/lana), orzechy włoskie (Jug/ans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty

( I ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

Substancje zawierające alergeny, które mogą występować w codziennym jadłospisie:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,) produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.laskowe,włoskie,pekan,brazylijskie,makadamie,Queensland,nerkowce,migdały,pistacje i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Konto bankowe do wpłat za żywienie

Bank Handlowy w Warszawie SA Regionalne Centrum Rozliczeń
nr konta:
57 1030 1508 0000 0005 5059 7136

 

Darowizny

Bank Handlowy w Warszawie SA Regionalne Centrum Rozliczeń
nr konta:
32 1030 1508 0000 0005 5059 7101